Marja Koene

Kinderen blijven mij verrassen met hun kracht om zich te ontwikkelen, ook in moeilijke situaties. Mijn missie is deze kracht naar boven te halen om zo hun ontwikkeling zo optimaal mogelijk te stimuleren. Ik ga uit van de mogelijkheden en het oplossend vermogen van het kind. Spel vind ik daarbij een natuurlijk middel om met het kind op ontdekking te gaan. Samenwerking met zowel ouders als deskundigen en andere betrokkenen bij het kind, vind ik daarbij onmisbaar. Ik zie mezelf als een steuntje in de rug, zodat een kind samen met zijn ouders weer op weg kan.

Wie kent niet een kind dat in het ziekenhuis is geweest en eenmaal thuis doktertje gaat spelen. Zo geeft hij op een natuurlijke manier zijn ervaringen een plekje. Als een kind niet lekker in zijn vel zit of iets vervelends meemaakt, lukt het hem vaak niet zonder hulp. Het speciale zit voor mij iedere keer weer, in het vertrouwen dat een kind mij geeft om mij in zijn spel te laten zien wat hem dwars zit, hoe hij dit beleeft en hoe hij daarmee omgaat. De spelkamer is een plek waar een kind zichzelf kan zijn en in alle vrijheid kan spelen. Hij wordt geaccepteerd zoals hij is. Dat geeft het kind al een enorme boost. Kinderen komen dan ook graag naar speltherapie.

Marja heeft ruim dertig jaar ervaring als spelbegeleidster, speltherapeut en gezinsbegeleidster voor kinderen met uiteenlopende problematieken. Zij werkt naast haar praktijk, via een grote zorginstelling in scholen in het Speciaal Basis Onderwijs. Op deze manier ondersteunt ze ook leerkrachten.

Door haar brede ervaring levert ze behandeling en begeleiding op maat van het kind, met of zonder handicap. Als docent en supervisor van de Academy Speltherapie, deelt zij deze kennis en ervaring met studenten. Door bij- en nascholingen houdt zij zich op de hoogte van de ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Middels intervisie en door regelmatig trajecten supervisie te volgen, waarborgt zij haar kwaliteiten als speltherapeut.

Interviews met Marja Koene

Lees een interview met Marja in ‘Aanzet’, uitgave van de ASVZ groep, jaargang11, maart 2006

Lees een interview met Marja in ‘Spelenderwijs’ vakblad voor speltherapie jaargang 15, december 2010